Blogg

Nå er det snart jul igjen! Lag en vellykket julekalender-kampanje.

Benedikte Kluge

Benedikte Kluge

Endelig den tida igjen! Mange ser frem til jul hele året, mens andre synes kanskje det begynner litt vel tidlig. Men da kan du invitere begge typer til en aktivitet som skaper god stemning, nemlig en julekalender!
Skjermbilde av eksempel på julekalender

Sånn kan julekalenderen se ut

Helt seriøst gøy

Veldig mange har gode minner knyttet til dagens lille spenningsmoment, en nedtelling til selveste julaften. For voksne er kanskje en liten sjokoladefigur eller viskelær og såpestykker ikke like fengende lenger, men litt lek er de fleste aldri for gamle for! Derfor er det helt knall å kjøre en julekalender i form av en quiz!
Det er ikke noen hemmelighet at konkurranser engasjerer folk. Såkalt «spillifisering» (gamification) handler om å bruke elementer og prinsipper fra spill i andre sammenhenger til læring, markedsføring og økt produktivitet, men fremfor alt belønning. Målet er å motivere til deltakelse eller engasjement, og rører ved dype, psykologiske drifter som blant annet konkurranse- og vinnerinstinkt og selvrealisering.

Gratis sjekkliste for e-postmarkedsføring

18 ting du bør sjekke før du sender for å sikre en optimal e‑postkampanje

La lekene begynne

For bedrifter er julekalender en gyllen anledning til å nå ut til et større publikum, som da blir eksponert for din bedrift og hva du har å tilby. En julekalender lagt opp på riktig måte, kan dessuten bidra til mer enn eksponering, nemlig potensielt sett øke direkte salg.
Belønning står som nevnt sentralt, men selv om du ikke er en nettbutikk eller har en virksomhet som tilbyr fysiske varer, kan du kjøre kalender. Bruk fantasien! Kanskje du kan tilby spesialdesignede musikkspillelister som premie?
En julekalender vil innebære litt jobb, så ikke vent helt til 31. november. For å gjøre forberedelsene så smidige som mulig, har vi satt sammen en sjekkliste til deg.
Modellbil med juletre på taket

Foto: Tyler Delgado

Sjekkliste for å lykkes med julekalendere

1. Sett deg et mål

Er det å bygge e-postlister og samle leads for fremtidig markedsføring? Å få flere fans på Facebook? Eller er hovedformålet å øke salg direkte ved hjelp av kalenderen? En kombinasjon av dette er naturlig, men når du vet hva som er aller viktigst kan du spisse kalenderen mot det formålet.

2. Velg et tema

Det lønner seg å ha et gjennomgående tema i kalenderen, gjerne med ekstra spissing mot din spesifikke nisje. For nettbutikker og andre som henvender seg til en nisje – som eksempelvis strikking, vin, barneklær eller sykkel – tiltrekker du deg i større grad din målgruppe, fremfor dem som ikke er like interesserte i dine produkter utover gratis premier. Temaet legger føringer for hva slags spørsmål du bør stille hver dag og hvilke premier du gir bort.

3. Tilpass spørsmålene

Julekalendere er vanligvis lagt opp med et eller flere spørsmål hver dag, og daglig trekning av premie til en eller flere vinnere. Det er lurt å finne en premie før du lager spørsmålet, ettersom du med hell kan knytte spørsmålet til premien som gis bort.
Det er delte meninger om du bør stille spørsmål om din bedrift eller ikke. Vi anbefaler ikke det, og synes det er bedre om spørsmålene er kunnskapsbaserte om temaet eller premien. Husk at folk innerst inne er mest opptatt av sine egne ting, og ikke din bedrift. De fleste synes det er mye mer interessant å dele julekalenderen for å vise hvor mye de kan om Harry Potter enn antall skomerker du tilbyr i din butikk.
Interessante spørsmål, der deltakerne får vist frem egne interesse eller kunnskap, fører erfaringsmessig til flere delinger i sosiale medier enn «kjedelige» bedriftsrelaterte spørsmål. På samme måte fører for vanskelige spørsmål til mindre deling – det er jo tross alt mye festligere å dele hvor flink man er, enn det motsatte.

4. Finn relevante premier

Premier er det viktig å tenke nøye gjennom. Her ligger nemlig grunnlaget for hvordan du kan bruke kalenderen til å øke salget. Premiene bør være noe populært – så flere velger å delta – men også noe du kan selge med en rabatt til deltakerne i ettertid.
Om de deltar er det grunn til å tro at de ønsker å vinne nettopp den premien. Så hvorfor ikke tilby den til en kampanjepris dagen etter til de som ikke vant?
Etter å ha hjulpet kunder med deres julekalendere i flere år ser vi at det lønner seg å ha en hovedpremie i tillegg til dagspremier. Hovedpremien er gjerne en litt større, flottere premie som trekkes på julaften sammen med dagspremien den dagen. Ikke bare trekker en slik sak flere folk til kalenderen, men kan få deltakere til å komme tilbake gjennom hele perioden. Tross alt vil de som har vært lojale deltakere og kommet tilbake flest dager i løpet av advent, ha størst sannsynlighet for å vinne den.
Julegaver

Foto: freestocks.org

5. Motiver til spredning

Gjør julekalenderen din klar så tidlig som mulig, slik at du kan publisere kalenderen tidlig, skape forventning og samle forhåndspåmeldinger. Tips kunder og kjente om julekalenderen allerede i november og få dem til å melde seg på og spre ordet før moroa begynner.
Du har typisk tre muligheter for hvor du bør legge ut kalenderen:
  • hos leverandøren av julekalender-systemet
  • på egen nettside, og
  • på egen Facebook-side.
Det kan være fristende å legge ut kalenderen overalt, men vårt råd er å vurdere om du skal gjøre den tilgjengelig på både på Facebook og din egen nettside. Årsaken er at kalenderen da ligger to steder. Dermed vil trafikk til kalenderen og antall likes fordele seg mellom kanalene, fremfor at all trafikk ledes ett sted.
Om trafikk og/eller salg er viktigst for deg, legger du kalenderen kun på nettsiden din. Dersom det er antall likes som veier tyngst, legger du den på Facebook. På den måten får du maksimal trafikk til det stedet som er viktigst for din målsetting.
Uansett hvor du legger kalenderen, er spredning på Facebook avgjørende. Alle julekalender-systemer har god støtte for at deltakerne skal kunne dele. Og selv bør du sørge for å oppdatere Facebook-siden din daglig og holde tilhengere dine oppdatert.
Vi anbefaler også at du bruker Facebook-annonser og egne e-postlister for å drive ytterligere trafikk til julekalenderen og øke antall deltakere.

37 eksempler på gode emnefelt for inspirasjon

Visste du at 47% av mottakere åpner e-post kun basert på emnefeltet? Last ned disse eksemplene og bli inspirert.

QuizWiz – en mulighet for deg!

Gjengen bak MailMojo har også en «nissens lille hjelper» i bakhånd. Plattformen QuizWiz lar deg bygge julekalender med ulike temaer og design, måle deltakelse og invitere til nyhetsbrev.
I innspurten frem til desember og klassisk kalenderstart, har vi kampanjepris for alle som er tidlig ute. Deretter øker prisene frem til D-dagen, 1. desember 2018. Ingenting å vente på, med andre ord. Julekalender fra QuizWiz finner du her: QuizWiz julekalender.

Kom i gang helt gratis

Fyll inn din e-postadresse, så er du i gang med Mailmojo om få strakser.
Mailmojo

© Mailmojo AS, 2006–2024. Org.nr. 932 054 787 MVA.

hei@mailmojo.no21 42 30 30